خواص دارویی زعفران

 زعفران، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز است. این پیاز دارای غلاف قهوه‌ای رنگی است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، روییده می شود. دارای ساقه و ۶ گلبرگ بنفش رنگ و ۳ رشته کلاله قرمز رنگ است. تکثیر زعفران منحصرا توسط غده زیر زمینی بنه ( کورم ) متداول است. عطر و بوی زعفران به علت وجود اسانس بی رنگ تروپن دار و یک ترکیب اکسیژن دار و همراه با سینئول به نام سافرانال است. طعم زعفران مربوط به هیتروزید تلخ پیکروکروسین و رنگین بودن زعفران مربوط به وجود ماده ای به نام کروسین است.

به جز مصارف خوراکی که عمده مصرف این گیاه ارزشمند است از آن در درمان و مصارف دارویی نیز استفاده می شود. قسمتی از گیاه زعفران که مورد استفاده قرار می گیرد کلاله نارنجی رنگی است که درون گل زعفران قرار دارد.

زعفران به مواد غذایی عطر و رنگ مخصوص می دهد و به همین جهت از زعفران در صنایع غذایی مانند سوسیس سازی، در شیرینی سازی مانند تهیه پودرهای کیک، در داروسازی مانند داروهای ضد افسردگی، در نساجی مانند رنگ کردن پارچه های ابریشمی، در تولید مشروبات الکلی و غیر الکلی بعنوان طعم دهنده طبیعی و در صنایع لبنی استفاده می شود.

ارزش بالای غذایی

ارزش غذایی زعفران به مقدار هر ۱۰۰ گرم، در قالب جدول زیر قابل ملاحظه است.

نوع مواد مقدار در ۱۰۰ گرم انرژی (کالری) ۳۱۰ کیلو کالری چربی ۵٫۸۴ گرم پروتئین ۱۱٫۴۳ گرم کربوهیدرات ۶۵٫۳ گرم فیبر غذایی ۳٫۹ گرم سدیم ۱۴۸ میلی گرم پتاسیم ۱۷۲۴ میلی گرم کلسیم ۱۱۱ میلی گرم آهن ۱۱٫۱۰ میلی گرم مس ۰٫۳۲۸ میلی گرم منیزیم ۲۴۶ میلی گرم منگنز ۲۸٫۴ میلی گرم ویتامین  B6 ۱٫۰۱ میلی گرم ویتامین A ۵۳۰ واحد بین المللی

 

این گیاه ارزشمند ارزش غذایی بالایی دارد و در درمان خیلی از بیماری ها موثر است. از زعفران برای کم کردن چربی خون و کلسترول خون استفاده می شود. زعفران یک آرامبخش طبیعی است که باعث به اشتها آمدن هم می شود.

 

سلامت و زیبایی پوست

یکی از خواص زعفران این است که می تواند برای رفع لک های روی پوست صورت و روسن تر شدن پوست بسیار مفید باشد. برای استفاده از این خاصیت زعفران باید یک ماسک طبیعی تهیه کنید و روی پوست خود قرار دهید.

برای این منظور مقداری زعفران پودر شده را به همراه ۳ قاشق چایخوری شیر ترکیب کنید و مخلوط به دست آمده را به آرامی روی پوست بمالید و آنرا به خوبی روی پوست ماساژ دهید. سپس بگذارید به مدت ۱۵ دقیقه روی پوست بماند سپس با آب ولرم بشویید.

پیشگیری از افسردگی

بر اساس تحقیقات محققین زعفران می تواند از افسردگی جلوگیری کند و برای پیشگیری از افسردگی موثر است. در طب سنتی به این گیاه ارزشمند خواص شاد کننده و خنده آوری را نسبت داده اند که همین موضوع هم با تحقیقات محققین مرتبط است.

مصرف زعفران در غذاها و نوشیدن چای زعفران به تمدد اعصاب کمک می کند و باعث افزایش تمرکز انسان می شود. در جلوگیری از بیماری آلزایمر و پارکیسون بسیار تاثیر گذار است و دردهای عصبی را نیز تسکین می دهد.

ضد سرطان

زعفران خواص ضد سرطانی دارد و به عنوان یک داروی ضد تومور و جمع کننده رادیکالهای آزاد عمل می‌کند. مواد آنتی اکسیدان موجود در زعفران خواص ضد سرطانی دارد. استفاده از زعفران از بروز توالی های ژنی سرطان زا جلوگیری می کند و در ترمیم مولکول های دی ان ای آسیب دیده تاثیر بسزایی دارد.

پیشگیری از کاهش دید

بر طبق تحقیقات یک مرکز دانشگاهی در کشور ایتالیا زعفران می تواند در کارکرد منظم سلول های بینایی انسان تاثیر بگذارد و از سلول های بینایی در مقابل آسیب ها محافظت می کند ، همچنین از پیشرفت برخی بیماری های مرتبط با چشم جلوگیری می کند.

از دیگر فواید زعفران اینست که باعث احیای سلول های آسیب دیده چشم می شود. مصرف زعفران می تواند جلوی اختلالات لکه زرد شبکیه چشم را که در سن بالا ایجاد می شود را بگیرد و حتی جلوی پیشرفت بیماری های ژنتیکی چشم را هم می گیرد.

افزایش تمرکز

زعفران افزایش دهنده تمرکز حواس است و در پیشگیری از آلزایمر و پارکیسون موثر می باشد. زعفران در درمان دردهای عصبی و کم خوابی موثر می باشد. مصرف زعفران در رژیم غذایی از پیشرفت بیماریهای ژنتیک چشم جلوگیری می کند و به همین علت مصرف متعادل آن به سالخوردگان و افراد مبتلا به بیماری های چشم توصیه می شود.

زیان های زعفران

مصرف بیش از حد

مصرف بی رویه زعفران مضر است و باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خون ریزی از بینی، خون ریزی از پلک ها و لب و موجب سر گیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر می شود که این عواقب حتی می تواند منجر به مرگ شود. مصرف سه گرم زعفران برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند است و مصرف بیش از ۵ گرم آن برای هر نفر در ماه مضر است. اما مصرف ۵ گرم زعفران در یک وعده غذایی می تواند منجر به مرگ انسان گردد.

راهکار شناخت زعفران خالص از تقلبی

گیاه زعفران را می توان بین انگشتان دست فشرده و به شکل یک توپ گرد درآورده و دید آیا شگل گرد حفظ می شود یا خیر. چون زعفران خالص انعطاف‌پذیر است و وقتی فشرده می‌شود سریعا از هم پاشیده می‌شود. علاوه برآن در صورت نزدیک کردن کبریت به زعفران خالص، مشاهده می‌کنیم که نمونه خالص آن سریع آتش می‌گیرد وبه سختی اثری از خود باقی می‌گذارد. در حالی که یک رشته زعفران تقلبی به سختی می‌سوزد، جرقه‌هایی به اطراف پرتاب می‌کند، به راحتی خاموش می‌شود و بقایای قابل توجهی از خود به جای می‌گذارد

 

 

 

 

 

خواص دارویی زعفران

 

ویتامین C و کووید-۱۹

 در شرایطی که پزشکان و پژوهشگران در حال بررسی آثار تزریق وریدی دوز بالای ویتامین C بر کروناویروس جدید هستند، باید به این نکته اشاره داشت که هیچ مکملی، از جمله ویتامین C، نمی تواند از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ پیشگیری کرده یا آن را درمان کند.

 

ویتامین C یک ماده مغذی ضروری است که نقش های مختلفی در بدن انسان ایفا می کند. ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است و می تواند ترکیبات ناپایدار موجود در بدن به نام رادیکال های آزاد را خنثی کرده و به پیشگیری یا معکوس کردن آسیب سلولی ناشی از این ترکیبات کمک کند.

همچنین، ویتامین C در برخی فرآیندهای بیوشیمیایی که بسیاری از آنها با سیستم ایمنی بدن مرتبط هستند، نقش دارد.

تامین نیاز روزانه به ویتامین C از طریق رژیم غذایی تا زمانی که انواع مختلف میوه ها و سبزیجات را مصرف می کنید، نسبتا آسان است.

چگونه بر سیستم ایمنی بدن انسان تاثیر می گذارد

ویتامین C به روش های مختلفی بر سلامت سیستم ایمنی انسان تاثیرگذار است. فعالیت آنتی اکسیدانی آن می تواند التهاب را کاهش دهد که ممکن است عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود ببخشد.

همچنین، ویتامین C با تقویت تولید کلاژن به حفظ سلامت پوست کمک می کند، بر همین اساس، پوست به عنوان مانعی کاربردی در برابر ورود ترکیبات مضر به بدن عمل می کند. ویتامین C می تواند به روند بهبودی زخم ها نیز کمک کند.

این ویتامین فعالیت فاگوسیت ها، سلول های ایمنی که می توانند باکتری و دیگر ذرات مضر را ببلعند، را تقویت می کند.

افزون بر این، ویتامین C رشد و گسترش لنفوسیت ها، نوعی سلول ایمنی که گردش پادتن ها، پروتئین هایی که می توانند به مواد خارجی یا مضر در خون حمله کنند، را افزایش می دهد.

در مطالعاتی که برای بررسی اثربخشی ویتامین C در برابر ویروس هایی که موجب سرماخوردگی می شوند، انجام شده اند، این ماده مغذی تاثیر چندانی در کاهش احتمال ابتلا به این بیماری نداشته اما ممکن است به تسریع روند بهبودی و کاهش شدت علائم آن کمک کند.

همچنین، برخی شواهد از پژوهش هایی با حضور سوژه های حیوانی و مطالعات موردی در انسان ها نشان داده اند که دوز بالا یا تزریق درون وریدی ویتامین C می تواند التهاب ریه را در برخی بیماری های شدید تنفسی ناشی از H1N1 یا ویروس های دیگر کاهش دهد.

با این وجود، این دوزها بسیار بالاتر از مقدار مصرف توصیه شده روزانه بوده و پژوهش های بیشتری برای بررسی این که استفاده از دوزهای بالای ویتامین C برای کاهش التهاب ریه مفید است، باید انجام شوند. افراد نباید بدون نظارت پزشک دوزهای بالای مکمل های ویتامین C، حتی به صورت خوراکی را مصرف کنند زیرا می تواند موجب بروز عوارض جانی مانند اسهال شود.

ویتامین C و کووید-۱۹

در یک مقاله که در نشریه the Chinese Journal of Infection Diseases منتشر شد، انجمن پزشکی شانگهای استفاده از دوز بالای ویتامین C به عنوان یک روش درمان برای بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بستری در بیمارستان را تایید کرد.

توصیه شده است که برای بهبود عملکرد ریه، دوزهای بیشتر از ارزش روزانه از طریق تزریق وریدی دریافت شود که ممکن است به عدم نیاز بیماران به استفاده از دستگاه های تنفس مصنوعی یا نجات جان آنها کمک کند.

افزون بر این، یک بررسی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که درمان با دوز بالای ویتامین C هم به صورت خوراکی و هم تزریق وریدی ممکن است به افراد بستری در بخش مراقبت های ویژه با کاهش مدت زمان حضور در این بخش به میزان ۸ درصد و کوتاه کردن مدت استفاده از دستگاه های تنفس مصنوعی به میزان ۱۸٫۲ درصد کمک کند.

اما باید توجه داشت که در حال حاضر، ویتامین C یک بخش استاندارد از برنامه درمان برای بیماران مبتلا به کویید-۱۹ نیست زیرا شواهد کافی در این زمینه وجود ندارند.

اگرچه دریافت دوز بالای ویتامین C از طریق تزریق وریدی برای بررسی این که آیا تاثیری در بهبود عملکرد ریه بیماران مبتلا به کووید-۱۹ دارد مورد آزمایش قرار گرفته اما شواهدی مبنی بر این که مصرف دوزهای بالای مکمل های خوراکی ویتامین C می تواند به بهبود این بیماری کمک کند، وجود ندارد. در حقیقت، مصرف بیش از حد مکمل های خوراکی می تواند موجب عوارضی مانند اسهال نیز شود.

آیا به مصرف مکمل نیاز دارید؟

در حال حاضر، هیچ مدرکی مبنی بر این که استفاده از مکمل های ویتامین C خوراکی به پیشگیری از بیماری کووید-۱۹ کمک می کند، وجود ندارد.

ویتامین C ممکن است مدت و شدت سرماخوردگی های ناشی از ویروس های دیگر را کاهش دهد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که اثری مشابه بر کروناویروس که موجب بیماری کووید-۱۹ می شود، داشته باشد.

افزون بر این، ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است و مقدار اضافه آن در بدن ذخیره نشده و از طریق ادرار دفع می شود. مصرف ویتامین C بیشتر به این معنی نیست که بدن شما مقدار بیشتری از آن را جذب می کند.

افزون بر این، اگرچه دوز بالای ویتامین C به نظر می رسد برای درمان بیماری کووید-۱۹ نتایجی امیدوارکننده ارائه کرده است اما این دوزها فوق العاده زیاد بوده و از طریق تزریق وریدی و نه خوراکی وارد بدن بیمار شده اند. همچنین، این گزینه تنها در موارد بسیار جدی برای افراد بستری در بیمارستان استفاده شده است.

بهترین اقدام شما می تواند دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات مختلف برای دریافت ویتامین C و مواد مغذی و آنتی اکسیدان های مورد نیاز دیگر بدن به صورت طبیعی باشد.

اما اگر قصد خرید مکمل ویتامین C را دارید، انتخاب نمونه های با کیفیت بالا و مصرف دوز درست اهمیت دارد.

حداکثر دوز مصرفی روزانه برای ویتامین C بدون تجربه آثار منفی برابر با ۲,۰۰۰ میلی گرم است. بیشتر مکمل های ویتامین C دوز روزانه بین ۲۵۰ تا ۱,۰۰۰ میلی گرم را ارائه می کنند، از این رو، اگر مراقب نباشید عبور از مرز حداکثری توصیه شده برای مصرف این ویتامین می تواند آسان باشد.

ویتامین C ممکن است با روش های درمانی مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی یا داروهای کاهنده کلسترول نیز تداخل داشته باشد.

پیش از آغاز مصرف مکمل ویتامین C ابتدا با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.

ویتامین C و کووید-۱۹

 

دلایل علمی برای مصرف ویتامین C

 وقتی نام ویتامین C را می شنوید، آنچه احتمالا در ذهن شما نقش می بندد پیشگیری و درمان بیماری هایی مانند اسکوربوت و سرماخوردگی است. اما آیا می دانستید که این ماده مغذی می تواند برای سلامت کلی انسان مفید باشد؟

 

ویتامین C از جمله مواد مغذی است که به طور طبیعی در بدن انسان تولید نمی شود و برای تامین نیاز روزانه باید آن را از منابع غذایی مانند میوه ها و سبزیجات مانند مرکبات و فلفل های دلمه ای دریافت کنید.

ویتامین C به شکل مکمل نیز در دسترس است. در ادامه با برخی دلایل علمی که چرا باید به طور منظم این ماده مغذی را مصرف کنیم، بیشتر آشنا می شویم.

مدیریت آثار استرس اکسیداتیو

استرس اکسیداتیو دشمن شماره یک افرادی است که به مراقبت از سلامت پوست خود توجه ویژه ای دارند. استرس اکسیداتیو موجب تولید بیش از حد رادیکال های آزاد، مولکول هایی مضر که به سلول های سالم بدن آسیب می رسانند، می شود. همچنین، استرس اکسیداتیو میزان رطوبت و کلاژن در پوست را کاهش می دهد، از این رو، به شکل گیری چین و چرک و پیری زودرس پوست منجر می شود.

به عنوان یک آنتی اکسیدان قدرتمند، ویتامین C می تواند به کاهش آثار استرس اکسیداتیو در بدن کمک کند. این ماده مغذی از پوست در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند، به کند شدن پیشرفت مشکلات پوستی مختلف، از جمله آسیب ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، هایپرپیگمنتیشن (لکه های پوستی)، و بروز چین و چروک کمک می کند.

با استفاده از مکمل ویتامین C به صورت موضعی می توان از دریافت این ماده مغذی به میزان کافی در پوست اطمینان حاصل کرد. استفاده از ویتامین C در روتین صبحگاهی می تواند به پیشگیری از آسیب ناشی از عوامل محیطی در طول روز و استفاده از آن هنگام شب می تواند به جوان‌سازی پوست کمک کند.

پشتیبانی از بافت های بدن

کلاژن نه تنها برای بهره‌مندی از پوستی قوی و نرم اهمیت دارد، بلکه برای حفظ ساختار دیگر بافت های همبند از جمله رگ های خونی و تاندون ها نیز مهم است. با افزایش سن، تولید کلاژن در بدن کاهش می یابد که به نازک شدن پوست و روند کند بهبودی زخم ها منجر می شود.

ویتامین C می تواند به کند کردن این روند کاهش تولید کلاژن مرتبط با افزایش سن کمک کند. ویتامین C یک عامل کلیدی در سنتز کلاژن و الاستین است که به حفظ ظاهر شاداب و جوان پوست کمک می کنند.

همچنین، ویتامین C از طریق مقابله با آنزیم های تخریب کننده کلاژن، از ذخایر موجود این ماده در بدن محافظت می کند.

پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن

ویتامین C نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی ایفا می کند. به گفته جوآنا فولی، متخصص تغذیه، در سطح سلولی، ویتامین C پاتوژن ها را خنثی کرده و به عملکرد درست سلول های ایمنی کمک می کند. ویتامین C به تکثیر لنفوسیت ها (نوعی از گلبول های سفید خون) برای مبارزه با عفونت ها و همچنین به نوتروفیل ها (نوع دیگری از گلبول های سفید خون) برای خوردن و تخریب میکروب های بیماری‌زا کمک می کند.

همچنین، خواص آنتی اکسیدانی ویتامین C به عملکرد درست سیستم ایمنی بدن کمک می کند. استرس اکسیداتیو طولانی مدت با انواع مختلفی از بیماری های مزمن و همچنین تحریک التهاب که استرس اکسیداتیو را تغذیه می کند، پیوند خورده است. همراه با آنتی اکسیدان های دیگر، مصرف ویتامین C به میزان کافی برای تقویت و عملکرد درست سیستم ایمنی بدن اهمیت دارد.

تقویت سلامت مغز

اگرچه اسیدهای چرب امگا-۳ و ویتامین K از جمله مواد مغذی شناخته شده برای سلامت مغز هستند، ویتامین C نیز می تواند برای تقویت عملکرد شناختی مفید باشد که خواص آنتی اکسیدانی بار دیگر عامل تاثیرگذار در این زمینه هستند. رادیکال های آزاد می توانند موجب بروز آسیب در هر نقطه ای از بدن، از جمله مغز شما شوند. به عنوان یک آنتی اکسیدان، ویتامین C می تواند به مبارزه با رادیکال های آزاد و پشتیبانی از بدن در برابر زوال شناختی کمک کند.

ویتامین C برای بهره‌مندی از سلول های عصبی سالم نیز اهمیت دارد. این ماده مغذی از غلاف میلین محافظت می کند که امکان انتقال سریع‌تر تکانه ها و سیگنال های عصبی را فراهم می کند. یک نکته جالب درباره تشکیل مناسب غلاف میلین این است که با تولید کلاژن وابسته به ویتامین C پیوند خورده است.

کمک به مدیریت فشار خون بالا

ویتامین C ممکن است به مدیریت طبیعی فشار خون بالا کمک کند. این ویتامین تولید اکسید نیتریک توسط بدن را بهبود می بخشد. این مولکول به گشاد یا باز شدن رگ های خونی کمک می کند.

همچنین، ویتامین C موجب می شود تا کلیه ها سدیم و آب بیشتری از بدن دفع کنند. این شرایط به آرامش دیواره رگ های خونی و کاهش فشار خون کمک می کند. همچنین، این ماده مغذی می تواند به حفظ و بازگشت انعطاف پذیری به دیواره رگ های خونی، کاهش تشکیل پلاک و بهبود جریان خون کمک کند.

پشتیبانی از جذب آهن

عوامل مختلفی بر جذب ماده معدنی آهن در بدن تاثیرگذار هستند که از آن جمله می توان به نوع آهن و میزان ذخایر آهن موجود اشاره کرد. همچنین، ویتامین C می تواند بر دریافت و جذب آهن از غذاهای مصرفی تاثیرگذار باشد. این ویتامین به تبدیل آهن غیرهم که در منابع گیاهی وجود دارد به شکلی با قابلیت جذب بیشتر در بدن کمک می کند. جذب آهن غیرهم برای بدن به اندازه آهن هم که در منابع حیوانی وجود دارد، آسان نیست.

ویتامین C می تواند به معکوس کردن اثر مهار کننده برخی مواد دیگر، مانند فیتات ها که جذب آهن را به تاخیر می اندازند، کمک کند. برای کسب بهترین نتایج، مصرف آهن و ویتامین C در یک وعده غذایی مشابه توصیه شده است.

دلایل علمی برای مصرف ویتامین C

 

آیا واکسن های ضد ذات الریه از شما در برابر کروناویروس جدید محافظت می کنند؟

 آیا واکسن های ضد ذات الریه از شما در برابر کروناویروس جدید محافظت می کنند؟

 

خیر. واکسن های ضد ذات الریه مانند واکسن پنوموکوکی و هموفیلوس آنفلوآنزا تیپ B محافظتی در برابر کروناویروس جدید ارائه نمی کنند.

این ویروس به اندازه ای جدید و متفاوت است که به واکسن خاص خود نیاز دارد.

پژوهشگران در تلاش برای تولید واکسن برای کووید-۱۹ هستند و سازمان  بهداشت جهانی پشتیبان آنها است.

اگرچه این واکسن ها در برابر کروناویروس جدید موثر نیستند اما واکسیناسیون در برابر بیماری های تنفسی برای محافظت از سلامت شما بسیار توصیه شده است.

آیا واکسن های ضد ذات الریه از شما در برابر کروناویروس جدید محافظت می کنند؟

 

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد
<-blogads->